SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Welke vitamines heb je nodig voor gezond haar en gezonde huid en nagels?

Je goed voelen en er goed uitzien gaan vaak hand in hand. Want zeg nou zelf: wie wordt niet blij van een volle bos glanzend haar, een stel stevige nagels en een babyzacht huidje? Daar ga je vanzelf van stralen. Maar welke vitamines heb je allemaal nodig om je haar, huid en nagels gezond te houden? En waar haal je die vitamines uit? Dat vertellen we je hier!

Vitamines die je haar, nagels en huid laten stralen

Dat vitamines belangrijk zijn voor bijvoorbeeld je weerstand, energie en botten wist je waarschijnlijk al. Maar sommige vitamines ondersteunen ook je schoonheid: je haar, huid en nagels. Omdat je haar, huid en nagels een vergelijkbare structuur hebben, zijn er een aantal voedingsstoffen die alle 3 ondersteunen. 3 vliegen in 1 klap zeg maar. Deze vitamines zijn:

  • Vitamine A
  • Vitamine B2, B3, en B8 (biotine)
  • Vitamine C
  • Zink
  • Jodium
  • Selenium
  • Koper

We gaan alle vitamines even een voor een voor je bij langs.

Wat doet vitamine A voor je haar?

Vitamine A is belangrijk voor een goede huid. Het voedt je huid van binnenuit, bouwt mee aan nieuwe cellen en zorgt ervoor dat je er gezond uitziet.

In welk eten zit vitamine A?

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten. Vlees, zuivel, vis en eieren zijn een goede bron van vitamine A. Maar er zijn ook plantaardige vitamine A-bronnen. In bladgroente en oranje en geel fruit en groente (mango’s, cantaloupemeloen, zoete aardappel, wortels) zit bètacaroteen, een stof die door het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

Welke invloed hebben de B-vitamines op je haar?

Vitamine B2 en B3 zijn ook belangrijk voor je huid. Ze zorgen ervoor dat je huid gezond blijft, zonder uitslag en ontstekingen in je gezicht. Vitamine B8 (biotine) is ook belangrijk voor je huid, maar ook voor je haar. De B-vitamines zorgen ook voor sterkere nagels.

Waar zitten B2, B3 en B8 (biotine) in?

Vitamine B2 zit vooral in melkproducten, vlees, groente, fruit, brood en graanproducten. Vitamine B3 zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Vitamine B8 (biotine) zit vooral in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Wat doet vitamine C voor je huid, nagels en haar?

Vitamine C helpt bij het maken van collageen, de stof die zorgt voor stevigheid, samenhang en structuur. Als je niet genoeg collageen aanmaakt, krijgen je haren te weinig zuurstof door de bloedvaten in je haarzakjes en vallen je haren uit. Maar collageen zorgt ook voor een stevige huid en sterke nagels.

Waar kan ik vitamine C uit halen?

Vitamine C zit in groente, fruit en aardappelen. En dan vooral in koolsoorten, citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Waarom zijn zink en koper goed voor mijn haar, huid en nagels?

Zink en koper zijn betrokken bij de aanmaak van collageen. Dat helpt tegen haaruitval en zorgt voor stevigheid in al je weefsels. Dus ook je nagels en huid. Daarnaast zorgt koper nog voor de pigmentatie in je huid en haar, dus dat je huid en haar hun kleur houden.

Waar zit zink en koper in?

In rood vlees, schaal- en schelpdieren en sommige noten en groente vind je zink. Koper zit in groente, fruit, vlees, producten met cacao, brood en andere graanproducten.

Waar zijn jodium en selenium goed voor?

Jodium en selenium zijn ook mineralen die nodig zijn voor een normale groei van je haar en nagels. Ze zijn belangrijk voor een goede werking van je schildklier. Die zorgt er weer voor dat je haar niet uitvalt en je huid er gezond uit blijft zien.

Waar zit jodium en selenium in?

Jodium zit vooral in groenten, vis en melkproducten. Het wordt vaak toegevoegd aan brood, vlees en zout. Je vindt selenium in veel voedingsmiddelen. Het wordt toegevoegd aan veevoer waardoor het in vlees zit. Maar van nature zit het in graanproducten, vis en noten (vooral paranoten).

Haar vitamines aanvullen

De meeste vitamines die goed zijn voor je haar, nagels en huid kun je dus gewoon uit je eten halen. Maar zoals je ziet, zijn het veel verschillende voedingsmiddelen. Niet gek dus als het niet altijd lukt om genoeg van alles binnen te krijgen. Daarom kan het handig zijn om naast goede voeding haar vitamines te nemen. In onze haar, nagels en huid gummies zitten de vitamines die je nodig hebt voor een volle bos haar, stevige nagels en een stralende huid.

 

Bronnen: Nature Made, Vitamine Informatie Bureau, Voedingscentrum over vitamine B2, Voedingscentrum over vitamine B3, Viscollageen, Voedingscentrum over vitamine C, Voedingscentrum over seleen, Thuisarts, Voedingscentrum over koper, Voedingscentrum over jodium.


Geschreven door

Teun Blankena