SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Waarom je het hele jaar door vitamine C nodig hebt

Vitamine C: we kennen het allemaal als de vitamine die in sinaasappels zit. Nou ja, ook in citroenen. En nog wat ander fruit. Maar hoeveel weet je eigenlijk écht van vitamine C? Want wat is het precies, waar is het goed voor en waar zit het in? En wanneer moet je het aanvullen, bijvoorbeeld met vitamine C gummies? Daar duiken we in!

Vitamine C: onmisbaar voor iedereen

Vitamine C is een essentiële voedingsstof. Essentieel betekent belangrijk – je lichaam heeft het elke dag nodig om goed te kunnen functioneren. Maar essentieel heeft hier zelfs een wetenschappelijke betekenis: het houdt in dat je lichaam het niet zelf kan maken. Je moet het dus uit je eten of uit een supplement halen.

Waar je vitamine C voor nodig hebt

Vitamine C is een vliegende keep: overal in het lichaam kan je het tegenkomen. Het heeft dan ook veel verschillende, onmisbare functies. Zo ondersteunt het je immuunsysteem, helpt het bij de aanmaak van collageen en helpt het andere vitamines in je lichaam.

Je immuunsysteem

Vitamine C is nodig om witte bloedcellen te maken. En die zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Ze beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen en bacteriën.

Je huid

Vitamine C ondersteunt je huid van binnenuit. Dat komt omdat vitamine C nodig is om collageen te maken, en collageen is de basis voor een soepele huid. Het geeft je huid z’n jeugdige elasticiteit.

Daarnaast komen er door bijvoorbeeld uv-straling, roken en luchtvervuiling vrije radicalen in je lichaam. Die kunnen schade aanbrengen aan je cellen. Vitamine C is een antioxidant die deze vrije radicalen bestrijdt.

Andere vitamines ondersteunen

Zelfstandig kan deze vitamine dus al heel wat, maar het helpt ook bij andere processen in je lichaam. De antioxiderende werking is bijvoorbeeld ook belangrijk in je darmen. Daar helpt het om ijzer goed opneembaar te maken. En het helpt vitamine E – een andere antioxidant – z’n werk goed doen.

De voordelen als je vitamine C het hele jaar neemt

Zoals je ziet, is vitamine C enorm veelzijdig. Helpt een handje hier en een handje daar. Belangrijk dus om er genoeg van binnen te krijgen. In elk seizoen heb je het nodig. Achter de schermen speelt vitamine C een sleutelrol in veel lichaamsprocessen. Zonder je immuunsysteem ben je nergens en die vrije radicalen moeten er gewoon uit. Elk jaargetijde!

Eten met veel vitamine C

Maar waar haal je het dan uit? Vooral uit groente en fruit. En niet alleen uit sinaasappels en citroenen. Bijvoorbeeld ook uit:

  • Kiwi’s
  • Aardbeien
  • Meloen
  • Broccoli
  • Paprika’s
  • Tomaten

Hoeveel vitamine C moet je nemen?

Ook niet onbelangrijk: hoeveel vitamine C heb je dan nodig? Voor iedereen vanaf 14 jaar beveelt de Gezondheidsraad 75 milligram per dag aan. Jongere kinderen hebben minder nodig. Als je zwanger bent heb je juist meer nodig (85 milligram per dag) en als je borstvoeding geeft, mag je nog wat extra nemen (100 milligram per dag). Kom je daar niet aan? Dan kun je een supplement nemen met genoeg vitamine C.

Bronnen: Vitamine-info, Sanquin, Nature Made

 


Geschreven door

Dorine