SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Vitamine D tijdens je zwangerschap: wat is het advies?

Vitamine D en zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Dan komt nu een prachtige periode die soms best spannend is. Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk alles goed doen, maar er zijn zóveel dingen waar je op moet letten… Waar moet je beginnen? Waarschijnlijk ben je al druk bezig met voeding en vitamines, en kwam je ook vitamine D tegen. Maar hoe zit het precies met vitamine D en zwangerschap?

Hoeveel vitamine D moet je nemen tijdens je zwangerschap?

Vitamine D is een vitamine die in onze voeding zit en die je huid aanmaakt in de zon. Maar eigenlijk is dat nooit genoeg. Daarom adviseert de Gezondheidsraad iedereen om extra vitamine D te nemen. Vooral als je zwanger bent: het Lareb raadt aan om tijdens je zwangerschap elke dag 10 µg (400 IE) vitamine D extra te slikken.

zwangere vrouw die met gesloten ogen geniet van de zon

Waar is vitamine D tijdens de zwangerschap goed voor?

Vitamine D helpt bij de opbouw van de botten van je baby. Hartstikke belangrijk dus. Het lijkt er ook op dat extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes verlaagt. En de kans op dat je baby geboren wordt met een te laag geboortegewicht. Het kan ook zijn dat vitamine de kans verkleint dat je kindje later astma-achtige klachten krijgt.

Andere extra vitamines tijdens je zwangerschap

Naast vitamine D tijdens de zwangerschap zijn er nog een paar andere vitamines die aanbevolen worden: vitamine B, C en foliumzuur. Vaak zitten deze vitamines samen in een zwangerschapsvitamine of mommy gummy.

Vitamine B en C

Vitamine B en C zijn sowieso belangrijke vitamines om je eigen energie op peil te houden. En dat is wel wat je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Daarom zitten ook deze vitamines vaak in een zwangerschapsvitamine of mommy gummy.

Foliumzuur

In het gemiddelde Nederlandse dieet zit meestal te weinig foliumzuur. En dat terwijl foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap superbelangrijk is. Onderzoek heeft laten zien dat als je extra foliumzuur neemt, de kans dat je kindje geboren wordt met een open ruggetje kleiner wordt. Ook lijkt het erop dat je een minder groot risico hebt op hartafwijkingen of schisis.

Alle extra vitamines tijdens de zwangerschap

Naast de belangrijkste vitamines hierboven, heeft de Gezondheidsraad een volledig advies opgesteld voor alle vitamines die je het best kunt nemen tijdens je zwangerschap. Daarin kun je per vitamine en mineraal precies zien wat de aanbevolen hoeveelheid per dag is.

Hoe kies je de juiste vitamine D voor tijdens je zwangerschap?

Er bestaan veel vitamines en multivitamines die speciaal gemaakt zijn voor tijdens je zwangerschap. Maar hoe kies je nou de juiste? Via je voeding krijg je niet genoeg vitamine D en foliumzuur binnen. Kies dus sowieso voor een zwangerschapsvitamine waar genoeg Vitamine D (10 µg) en foliumzuur (400 µg) in zit. Als je op het gebied van de andere vitamines nog niet voldoet aan het advies van de Gezondheidsraad, dan kan het ook nodig zijn om die vitamines extra te nemen.

Twijfel je ergens over? Vraag dan advies aan je verloskundige of gynaecoloog.

Bronnen:
Lareb, Voedingscentrum, Voedingscentrum, Gezondheidsraad


Geschreven door

Dorine