SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Visolie innemen: wanneer je dat het beste kunt doen

Visolie is onmisbaar in je dieet. Er zit namelijk omega-3 in met vetzuren die essentieel zijn: je lichaam kan ze dus niet zelf aanmaken. Belangrijk dus dat je ze via je voeding binnenkrijgt. Als je om welke reden dan ook niet genoeg visolie inneemt, is het verstandig om het erbij te nemen als supplement. Wanneer moet je dan visolie innemen? We zochten voor je uit welke doelgroepen er baat bij hebben én ook wanneer op de dag je het het best kan nemen.

Visolie: essentieel voor iedereen

In visolie zitten de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Dat zijn twee essentiële vetzuren. Essentieel in de zin dat je ze nodig hebt, maar ook dat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je moet het uit je voeding halen. DHA zorgt voor goed functioneren van je ogen en hersenen. In combinatie met EPA zorgt het ervoor dat je bloeddruk op peil blijft en je hart z’n werk goed kan doen.

Wil je meer weten over wat de omega’s precies doen? Lees dan onze eerdere blog Omega 3-6-9: waar is het goed voor?.

Wanneer moet je extra visolie innemen?

Vis zit niet voor niets in de schijf van 5: voor iedereen zijn de vetzuren die in (vooral vette) vis zitten gezond. Ze zijn goed voor je hart en bloedvaten en daarom is het advies om 1 keer per week vis te eten.

Dat is het advies voor iedereen. Maar wanneer moet je nou een supplement met visolie innemen? Er zijn bepaalde mensen voor wie het handig is om visolie (of andere omega-3) te nemen. Dat zijn:

  • Zwangere vrouwen

Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling en het zicht van het ongeboren kindje. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies om extra visolie of omega-3 in te nemen.

  • Mensen met hart- en vaatziekten

Ook mensen met een hart- of vaatziekte krijgen het advies om iets meer visolie te nemen. Dat kan in de vorm van vaker vis eten, maar natuurlijk ook in de vorm van een supplement.

  • Vegetariërs, flexitariërs en veganisten

Als vegetariër, flexitariër of veganist eet je geen of weinig vis. Daardoor krijg je in de meeste gevallen niet genoeg omega-3 binnen. Je kunt er dan bijna niet onderuit om een supplement te nemen.

De veganistische variant van visolie

Vegetariërs, flexitariërs of veganisten eten geen vis, maar logischerwijs ook geen visolie. Dat is natuurlijk óók van vis gemaakt. Maar gelukkig bestaat er ook een veganistische variant van visolie. Die wordt niet gemaakt van vissenschubben, maar van algen. En het mooie van die supplementen is: ze hebben ook niet de vissige nasmaak die visolie wel heeft.

Op welk moment van de dag moet je visolie innemen?

Wanneer in je dag kan je dan het beste visolie nemen? Eigenlijk maakt het niet uit wanneer je het precies neemt. Het gaat er alleen om dat je het bij het eten neemt. Dan neemt je lichaam de vetzuren het best op. Maar of je visolie nou ‘s ochtends of ‘s avonds inneemt, heeft geen invloed op de werking.

Bronnen: Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid, Voedingscentrum, Visolie.nl


Geschreven door

Dorine