SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Omega 3-6-9: waar is het goed voor?

Omega 3, 6 en 9 zijn soorten vetzuren. Alle drie verschillend, maar alle drie nodig. Veel mensen denken dat omega-vetzuren alleen in vis zitten. Maar gelukkig is er een vegan alternatief. En dat is nog lekker ook!

Wat zijn omega 3-6-9?

Omega 3-, 6-, en 9- vetzuren zijn belangrijk voor je lichaam. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Levensbelangrijk, dus je moet er genoeg van binnenkrijgen. Maar wat zijn de verschillen tussen omega 3, 6 en 9? Waar is het goed voor? En waar zitten ze in, behalve in vis?

Omega 3-vetzuren

Omega 3 is een groep van 3 verschillende vetzuren:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

ALA is een essentieel vetzuur. Dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan maken. Je moet het dus binnenkrijgen met je eten of met supplementen. En ALA zit alleen in plantaardige producten. Bijvoorbeeld in lijnzaad en walnoten. EPA en DHA zitten in dierlijke producten, vooral in vette vis zoals zalm. Daarom worden ze ook vaak visolie genoemd.

Een vegan alternatief voor visolie

Maar vissen maken EPA en DHA niet zelf aan. Ze eten algen, en daar halen ze het uit. En dat kunnen wij ook: door de omega 3 uit algen in plaats van vissen te halen, krijg je een vegan alternatief. Komt geen vis aan te pas. En omdat de vegan omega 3 niet uit visolie komt, heb je ook niet een vissige nasmaak.

Waar is omega 3 goed voor?

Waar de omega’s precies goed voor zijn, wordt nog druk onderzocht. Maar het lijkt erop dat omega 3 helpt om coronaire hartziekten te voorkomen. Maar omega 3-vetzuren worden ook veel gevonden in de hersenen en de ogen. Daar helpen ze je cellen communiceren en scherp zien onder verschillende lichtomstandigheden.

Omega 6-vetzuren

Er zijn ook 3 omega 6-vetzuren:

  • Linolzuur (LA)
  • Gamma-linoleenzuur (GLA)
  • Arachidonzuur (AA)

LA is ook een essentieel vetzuur. Dit moet je dus ook binnenkrijgen met eten of supplementen. LA zit vooral in plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. De andere twee zijn niet essentieel.

Waar is omega 6 goed voor?

Net als omega 3 vermindert omega 6 de kans op hart- en vaatziekten. Als je te weinig LA binnenkrijgt, kan het zijn dat je een schilferige huid krijgt. Maar eigenlijk krijgt bijna niemand te weinig omega 6 binnen.

Omega 9-vetzuren

Het belangrijkste omega 9 vetzuur is:

  • Oliezuur (OA)

OA is niet essentieel, maar het is niet erg om het aan te vullen met eten of supplementen. Het zit bijvoorbeeld in noten en olijfolie.

Waar is omega 9 goed voor?

Over omega 9 is het minst bekend. De gezondheidsraad geeft ook geen advies over hoeveel je er dagelijks van binnen moet krijgen. Maar er is al wel bekend dat omega 9 helpt om je cholesterolgehalte op de goede hoogte te houden. En dat is natuurlijk goed voor je hart en vaten.

 

Omega 3-6-9, maar dan vegan

Zoals je ziet zijn de omega’s belangrijk voor veel verschillende dingen. Veel kun je uit je eten halen, maar als vegan of vegetariër zul je de essentiële vetzuren EPA en DHA toch uit een plantaardig supplement moeten halen.

In de Omega 3-6-9 gummies van VGNMY zitten precies de hoeveelheden omega 3, 6 en 9 die je nodig hebt. Ze zijn vegan omdat de omega 3 uit algen is gehaald. En in plaats van een vissmaak hebben ze een lekkere sinaasappel-passievruchtsmaak!

Bronnen: Nature Made, Gezondheidsplein, Voedingscentrum, VitaminstoreHolland & Barrett en Jasperalblas.


Geschreven door

Teun Blankena