SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Multivitamine voor mannen: dit heb je allemaal nodig!

Multivitamine voor mannen

Een gezonde leefstijl, dat willen we allemaal wel. Maar zoals veel dingen in het leven is het makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hebt het te druk om eens even écht goed uit te zoeken. Genoeg groente, fruit, vezels… het schiet er allemaal nog wel eens bij in. Een multivitamine kan dan een mooie aanvulling zijn.

Multivitamine voor mannen: de voordelen

Herkenbaar probleem? Je bent niet de enige. Bijvoorbeeld minder dan 10% van de Nederlanders haalt de richtlijn van 200 gram groente per dag. En dat terwijl er in groente superveel belangrijke voedingsstoffen zitten. Met een multivitamine kun je je tekorten gelukkig aanvullen. Maar waar moet je op letten als je een multivitamine gaat nemen als je een man bent? Mannen hebben namelijk andere behoeftes dan vrouwen op het gebied van vitamines.

Verschil tussen multivitamine voor man en voor vrouw

Vrouwen en mannen hebben verschillende behoeftes op het gebied van vitamines en mineralen. Daarom is het slim om ook je multivitamine op af te stemmen. Een multivitamine voor mannen is bijvoorbeeld helemaal ingespeeld op de behoeftes van een man.

Antioxidanten en vrije radicalen

Zo zijn mannen over het algemeen wat groter en zwaarder dan vrouwen. Dat heeft invloed op het aantal antioxidanten dat je lichaam nodig heeft. Ze maken namelijk vrije radicalen – schadelijke stoffen – onschadelijk. Die vrije radicalen komen vrij bij een normale stofwisseling. Doordat een mannenlichaam groter is en dus een hogere stofwisseling heeft, komen er meer vrije radicalen vrij. En om die op te ruimen heb je dus ook meer anti-oxidanten nodig.

Waar zitten antioxidanten in?

Vitamines en mineralen met een bewezen antioxidantenwerking zijn:

  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Bètacaroteen (vitamine A)
  • Seleen
  • Zink

 

Maar in de jaren 90 kwamen er nog een hoop andere supplementen op de markt die ook zouden werken als antioxidant. Het was een hele hype: die supplementen waren soort van wondermiddelen en er werden allemaal claims aan verbonden. In het lab werkten ze vaak wel als antioxidant, maar in het lichaam is dat niet altijd zo. Lang niet alle soorten die op de markt kwamen, waren goed onderzocht. Daarom zijn die claims ook niet meer toegestaan. Alleen vitamine C, E, bètacaroteen, seleen en zink is de antioxidantenwerking echt aangetoond.

Welke vitamines moet je allemaal nemen als man?

Als man heb je dus meer antioxidanten nodig. Daarom zitten vitamine A, C en E in een multivitamine voor mannen. Daarnaast kan foliumzuur een positieve invloed hebben op de zaadkwaliteit, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Ook de vitamines die je energie ondersteunen – vooral de B-vitamines – zitten volop in een multivitamine.

Wat doet een multivitamine voor mannen?

Al die vitamines los nemen, daar heb je een hele dagtaak aan. Daarom is een multivitamine vaak veel praktischer. In de multivitamine zitten alle vitaminen en mineralen die je elke dag nodig hebt als man. Maar het is wel belangrijk om te weten dat een multivitamine géén wonderpil is. Gezond zijn begint bij gezond eten. Een multivitamine is daar alleen een aanvulling op.

Bronnen: Vitakruid, Voedingscentrum, Ouders van nu 


Geschreven door

Dorine