SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Lion’s Mane: alles over de werking van deze bijzondere paddenstoel

Als er een prijs was voor de paddenstoel met de meeste namen, zou Lion’s Mane met stip op 1 eindigen. Wat dacht je van: pruikzwam, apekop, pom pom mushroom, bearded tooth mushroom, satyr’s beard of bearded hedgehog mushroom? Je snapt vast waar die namen vandaan komen als je de paddenstoel ziet. Maar de werking van Lion’s Mane, die is minder eenduidig. Het lijkt erop dat het je hersenen kan ondersteunen en stress verminderen. Hoe zit dat precies?

De stoffen in Lion’s Mane

Het onderzoek naar de Lion’s Mane is nog in volle gang. Daardoor is er nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor de werking. De claims zijn dan ook nog in afwachting van goedkeuring van de EFSA.

Naar veel stoffen die in Lion’s Mane zitten, is wél onderzoek gedaan. De belangrijkste stoffen zijn:

  • Hericenone
  • Erincine
  • Polysachariden

Vooral die eerste twee lijken een positief effect op de zogenaamde nerve growth factor (NGF). Die NGF zorgt ervoor dat je neuronen kunnen groeien, onderhouden worden en voortbestaan. En goedwerkende neuronen zijn onmisbaar voor goed functionerende hersenen.

De werking van Lion’s Mane

Het lijkt er dus op dat de stoffen in Lion’s Mane je NGF een boost geven. Maar daarnaast heeft de paddenstoel nog veel meer effecten. Wat merk je daar nou van in het dagelijks leven? Zoals we al zeiden, is het onderzoek nog bezig. De onderzoeken die al gedaan zijn, laten zien dat Lion’s Mane kan helpen bij:

  • je bloeddruk verlagen;
  • je hart-, lever- en nierfunctie beschermen;
  • depressieve klachten verminderen;
  • beschermen tegen Alzheimer en Parkinson;
  • stress en angst verminderen.

De adaptogene en noötropische werking

De termen adaptogeen een noötropic hoor je vaak in een zin met Lion’s Mane. Over het algemeen rekenen we Lion’s Mane tot de adaptogenen. Dat zijn middelen die al eeuwen gebruikt worden in de Chinese en Indiase geneeskunde, en nu ook steeds bekender worden in de Westerse wereld. Adaptogenen zijn planten en kruiden die zich aanpassen aan wat jij nodig hebt. Vooral bij stress en angst kunnen ze helpen om je in balans te houden. Dat is dus ook een van de mogelijke voordelen van Lion’s Mane.

En dat andere woord, nootropic? Dat zijn stoffen die je cognitieve functie ondersteunen. In Lion’s Mane zitten dan ook stoffen die kunnen helpen om je hersenen gezond te houden en je hersenfunctie optimaal te houden.

De veiligheid van Lion’s Mane

Lion’s Mane is gewoon een eetbare paddenstoel. Daarom kan in principe iedereen het goed hebben. Er zijn weinig meldingen bekend van bijwerkingen. Reden daarvoor kan zijn dat het natuurlijk nog redelijk onbekend is in de westerse wereld, maar in andere delen van de wereld gebruiken ze het al eeuwen. Toch kun je er allergisch voor zijn.

Voel je je niet lekker nadat je een supplement met Lion’s Mane een tijdje hebt genomen? Stop er dan mee en vraag advies aan je huisarts.

Supplementen met Lion’s Mane

Omdat steeds meer mensen de pruikzwam ontdekken, komt er ook steeds meer vraag naar. En niet iedereen heeft een bos in z’n achtertuin waar de Lion’s Manes letterlijk als paddenstoelen uit de grond schieten. Daarom bestaan er supplementen waarin de Lion’s Mane verwerkt zit, zoals Mushroom brain gummies. In de gummies zit onder andere Lion’s Mane-extract. En ze smaken niet naar paddenstoelen, maar hebben een lekkere peersmaak. Zo kun je ze makkelijk elke dag nemen.

 

Onze gummies zijn niet bedoeld om ziektes te genezen of diagnosticeren. En onze adviezen zijn geen medisch advies. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je onder behandeling van een arts? Vraag dan altijd je arts of diëtist om advies.

Bronnen: GGZ nieuws, Superfoods Online, Forbes, Vitaminstore

 


Geschreven door

Dorine