SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Kurkuma met zwarte peper: waar is deze bijzondere combinatie goed voor?

twee bakjes gevuld met kurkuma en zwarte peper met beide een lepel erbovenop

Kurkuma met zwarte peper

Kurkuma: je kent ‘m waarschijnlijk vooral als gele smaakmaker in de Indiase keuken. Maakt je curry zo mooi geel – en smaakvol. Maar wist je dat er steeds meer duidelijk wordt over de gezondheidswerking van kurkuma? Vooral de combinatie kurkuma met zwarte peper wordt steeds populairder. Maar waar is het eigenlijk goed voor? We zochten het voor je uit!

Wat is kurkuma precies?

Kurkuma is een specerij uit de wortel van de plant Curcuma Ionga. Lijkt een beetje gember, maar is net iets meer oranje en natuurlijk een ander smaakje. Het is dan ook niet voor niets een essentieel onderdeel van currypoeder. Maar ook om textiel te verven. En misschien nog wel het allerbelangrijkst: kurkuma wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde.

bakje met gemalen kurkuma en daarnaast verse kurkumawortel

De geneeskundige kracht van kurkuma

Dat kurkuma al zo lang meegaat als geneesmiddel is niet zo gek. Het staat bekend om veel verschillende positieve, antioxidante eigenschappen. Zo kan het helpen om ontstekingsprocessen tegen te gaan die in verband staan met hart- en vaatziekten, gewrichtsontstekingen zoals artritis of het voorkomen van kanker. Daarnaast kan het ook helpen tegen bepaalde pijnklachten, zoals gewrichtspijn en stress.

Ook je darmen worden blij van wat kurkuma op z’n tijd. Je galblaas trouwens ook. En die is weer verbonden aan je lever – die je lichaam ontgift. Kurkuma helpt je lever goed te functioneren, dus kurkuma helpt ook bij het ontgiften.

Te mooi om waar te zijn?

Dat klinkt allemaal héél veelbelovend. Inslaan dus, die potjes kurkuma bij de supermarkt! Maar helaas, met een beetje kurkuma door je eten merk je nog niks van die positieve effecten. Dat zit zo: de werkzame stof in kurkuma is curcumine. En curcumine neemt je lichaam niet zomaar op. Als je de gezondheidsvoordelen van kurkuma wil, heeft het dus niet zoveel zin om het door al je eten te gooien.

Kurkuma met zwarte peper: een gouden combinatie

bakje met zwarte peperkorrels en een houten lepel erin

Is kurkuma dan waardeloos? Nee, zeker niet. Kurkuma heeft iets anders nodig om z’n goede werk in je lichaam te kunnen doen. En die redder in nood is – je raadt het al – zwarte peper. Kurkuma met zwarte peper wordt namelijk wél opgenomen door je lichaam. In peper zit piperine, een bioactieve stof die een positieve invloed heeft op de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen. Met andere woorden: peper stimuleert de opname van de voedingsstoffen.

Supplementen met kurkuma en zwarte peper

Vanwege de pijnstillende werking van kurkuma zijn er veel supplementen met kurkuma en zwarte peper. Bijvoorbeeld in menstruatiegummies. Naast kurkuma en peper zit daar ook nog gember in. Dit krachtige trio ondersteunt je tijdens je cyclus en helpt tegen menstruatiepijn.

Negatieve effecten van kurkuma

Naast al die prachtige verhalen over kurkuma, zijn er ook wat kanttekeningen te plaatsen bij kurkuma. Als je te veel inneemt (meer dan 1 tot 3 mg per kg lichaamsgewicht per dag), dan kun je er klachten van krijgen. Bijvoorbeeld diarree, misselijkheid of juist gewrichtspijn.

Pas daarnaast ook op met kurkuma in combinatie met medicijnen. Het kan namelijk de werking van bepaalde medicijnen – bijvoorbeeld kankermedicatie, cardiovasculaire medicatie en antideppressiva – afzwakken. Gebruik je medicijnen, check dan dus eerst bij je arts of het een goed idee is om supplementen met kurkuma en peper te nemen.


Geschreven door

Dorine