SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Hoe kom je als vegan aan vitamine B12?

Vitamine B12: superbelangrijk voor een gezond en fit lichaam. Probleem: het zit alleen in dierlijke producten. Als je geen dierlijke producten eet, ben je dan niet per definitie ongezond bezig? Nou, dat valt gelukkig mee. Als je vegan bent, zijn er namelijk genoeg andere manieren om je dagelijkse dosis vitamine B12 gewoon binnen te krijgen. Bijvoorbeeld met een vegan vitamine B12-supplement.

Waar heb je vitamine B12 voor nodig?

Vitamine B12 heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die zijn weer nodig om zuurstof via je bloed door je lichaam te vervoeren. En vitamine B12 zorgt ervoor dat je zenuwstelsel goed werkt.

Wat gebeurt er als je te weinig B12 binnenkrijgt?

Te weinig vitamine B12 kan serieuze problemen opleveren. Je kan er bijvoorbeeld moe en duizelig van worden en hartkloppingen en oorsuizen van krijgen. Ook kan je last krijgen van tintelingen in je vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen en spierzwakte in je benen.

Vitamine B12 in een veganistisch dieet

Vitamine B12 is een vitamine die je alleen via voeding binnen kan krijgen. Het zit vooral in dierlijke producten: in vlees, vis, zuivel en eieren. Als veganist eet je dat natuurlijk niet. Daardoor is de kans groter dat je een B12-tekort krijgt en krijgen vegans en ook vegetariërs vaak het advies om een vitamine B12-supplement te nemen.

Het risico voor vegans op een B12-tekort

Je merkt het vaak pas na een tijdje als je een tekort hebt aan vitamine B12. Dat komt omdat je lichaam een buffer kan opbouwen van vitamine B12. Daarmee kun je wel een paar maanden vooruit. Maar als je langere tijd geen of weinig vitamine B12 binnenkrijgt – bijvoorbeeld omdat je vegan bent gaan eten – dan kun je er wel op rekenen dat je een B12-tekort hebt. Zeker weten? Ga dan even langs de huisarts.

En hoe krijg je als vegan vitamine B12 binnen?

Vegans en vegetariërs hebben dus eigenlijk standaard een tekort aan vitamine B12. Wat kan je daaraan doen? Ten eerste zijn er veel vegan en vegetarische producten waar bij de productie extra vitamine B12 is toegevoegd. Bijvoorbeeld bij plantaardige melksoorten zoals sojamelk en havermelk en vleesvervangers. Dit helpt natuurlijk bij het binnenkrijgen van vitamine B12, maar vaak zijn de hoeveelheden te klein.

Vegan vitamine B12 supplementen

Via de plantaardige varianten van producten krijg je dus vaak wel wat vitamine B12 binnen. Maar omdat het meestal niet genoeg is, is het voor veel vegans en vegetariërs verstandig om een supplement met vitamine B12 te nemen. De vitamine B12 die daarin zit is gemaakt van een bacterie en daardoor 100% vegan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er dieren aan te pas komen.


Geschreven door

Dorine