SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Deze vitamines tegen vermoeidheid geven jou weer energie!

Vitamines tegen vermoeidheid

Je komt thuis uit werk en ploft op de bank: he-le-maal op. De vermoeidheid overvalt je en de rest van de dag kan je helemaal niks meer. Of je wekker gaat ‘s ochtends en het lijkt wel of er bakstenen aan je oogleden hangen. Herkenbaar? Dan ben je vast op zoek naar een oplossing voor die eeuwige moeheid. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, en een daarvan is een vitaminetekort. Daarom hier de belangrijkste vitamines tegen vermoeidheid voor je op een rijtje!

Deze vitamines helpen tegen vermoeidheid

Voeding en de vitamines die erin zitten, hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. En alles wat daartussenin zit. Het allerbest is natuurlijk een dieet waarmee je van alle vitamines precies genoeg binnenkrijgt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom lichten we een paar vitamines uit die de grootste invloed hebben op je energie – en dus vermoeidheid tegengaan.

Vitamine B

Vitamine B-complex (dus alle B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6 en B12) ondersteunen allemaal je energieniveau. Vooral B2, B6 en B12 helpen tegen vermoeidheid. B2 ondersteunt je stofwisseling en helpt om energie uit je eten te halen. En B6 en B12 heb je nodig om rode bloedcellen te maken, en die zijn weer de vervoerders van zuurstof naar je hersenen. En die zuurstof in je hersenen zorgt er weer voor dat je je fit voelt.

Vitamine C

Ook vitamine C is een belangrijk stukje in de puzzel tegen vermoeidheid. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand én helpt je lichaam om ijzer op te nemen. En ijzer heb je weer nodig om energie te maken.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D hangt ook vaak samen met vermoeidheid. Maar het stomme is: heel veel mensen hebben een vitamine D-tekort. Vitamine D zit in kleine hoeveelheden in je eten en je haalt het uit zonlicht. Maar eigenlijk is dat nooit genoeg. De Gezondheidsraad adviseert dan ook iedereen om extra vitamine D te nemen.

Een multivitamine tegen vermoeidheid

Een multivitamine waarin vitamine B-complex, vitamine C en vitamine D zit, kan dus een goede keuze zijn bij vermoeidheid. Tenminste, als je hebt vermoeden hebt dat een vitaminetekort de oorzaak is. Er zijn natuurlijk nog een hoop andere dingen die invloed op je energieniveau hebben. Check eerst even of je die kunt wegstrepen.

Andere redenen waarom je altijd moe bent

Ook al slaap je elke nacht braaf 8 uur, je blijft gewoon doodmoe. Maar er zijn veel meer dingen dan slaap alleen die invloed hebben op je energielevel. Andere oorzaken van vermoeidheid – naast te weinig slaap of vitaminetekort – zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeerd dieet

Je lichaam heeft koolhydraten en vetten nodig om energie uit te halen. Als je die niet genoeg binnenkrijgt, word je dus moe.

  • Te weinig water

Als je niet genoeg drinkt, gaat je bloeddruk omlaag. Daardoor wordt het moeilijker om zuurstof naar je hersenen te krijgen en kun je je vermoeider voelen. Over mee naartoe dus, die waterfles!

  • Te weinig beweging

Bewegen helpt tegen vermoeidheid. Juist door even een wandelingetje te maken of op een andere manier actief te worden, voel je je weer fit. Onderzoek heeft ook laten zien dat je door te sporten beter in slaap valt en langer en dieper slaapt.

  • Stress

Als je veel stress hebt, staat je lichaam constant onder spanning. Geen ruimte voor ontspanning dus. Ook dat kan een reden zijn dat je vaak moe bent.

Allemaal niet aan de hand bij jou? Dan kun het wel eens een vitaminetekort zijn.

Bronnen: Vitamine Info, AOV, Trimbos, Orthokennis, Gezondheidsraad


Geschreven door

Dorine