SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Deze vitamines heb je nodig als je veganist wordt

“Ik ga veganist worden!”

10 jaar geleden keek iedereen je nog met vraagtekens in de ogen aan. Inmiddels het wordt steeds normaler. Elk jaar zijn er meer mensen die geen dierlijke producten meer eten. Maar in vlees en zuivel zitten vitamines die nodig hebt. Gelukkig kun je dat opvangen met het juiste eten en supplementen. Welke vitamines je extra nodig hebt als veganist en hoe je ze binnenkrijgt, vertellen we je hier!

Waar moet je op letten als je veganist wordt?

Als veganist eet je geen producten die van dieren komen. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren. Dat zijn producten waar veel vitamines in zitten die je nodig hebt om gezond te blijven. Maar we ontdekken steeds meer plantaardige producten waar die vitamines ook in zitten. Dingen waar je vooral op moet letten zijn:

 • Eiwit
 • IJzer
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B12
 • Calcium
 • Vitamine D
 • Jodium

Plantaardig eiwit, ijzer, B1 en B2

Er zijn genoeg producten die je als veganist kunt eten waarmee je eiwit, ijzer, vitamine B1 en B2 binnenkrijgt. Voorbeelden van producten waar dit in zit, zijn:

 • Peulvruchten: bonen, kikkererwten en linzen
 • Tofoe, tempé of andere kant-en-klare vleesvervangers
 • Noten, pinda’s, pitten en zaden

Maar let bij plantaardig eiwit goed op: je hebt er namelijk meer van nodig dan van dierlijk eiwit. Dat komt omdat er in plantaardig eiwit andere aminozuren zitten. Daardoor neemt je lichaam het minder goed op.

Calcium in zuivelalternatieven

Calcium zit van nature in zuivel. Maar het wordt ook vaak toegevoegd in plantaardige alternatieven voor zuivel, zoals sojamelk of sojayoghurt. Let er wel goed op dat dat bij jouw alternatief ook echt zo is. Vaak is er ook vitamine B12 toegevoegd aan deze alternatieven.

Calcium in andere producten

Calcium zit niet alleen in zuivel, maar ook in groente, noten en peulvruchten. De hoeveelheden zijn alleen niet zo groot. Daarom kan je daar niet al je calcium uit krijgen. Je kan het natuurlijk wel als aanvulling op je plantaardige zuivelalternatieven eten.

Vitamine B12 in een veganistisch dieet

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Het is daarom verstandig om een supplement te nemen zodat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Die zijn er namelijk wél in een plantaardige variant. In onze vitamine B12 gummies zit vitamine B12 die uit algen komt. Als je daar 2 gummies per dag van eet, weet je zeker dat je genoeg B12 binnenkrijgt. En het is ook nog eens lekker!

 

Tips voor genoeg ijzer

IJzer wordt ook vaak toegevoegd aan kant-en-klare vleesvervangers. Daarnaast is het handig om groente en fruit te eten. Daar zit vitamine C in, dat ervoor zorgt dat je lichaam ijzer beter opneemt. Verder zit er veel ijzer in bladgroente (spinazie, sla en andijvie), volkoren graanproducten (volkorenbrood, -pasta, zilvervliesrijst) en aardappelen.

Genoeg vitamine D binnenkrijgen

Vitamine D krijg je binnen via zonlicht. Maar het zit ook in vette vis, vlees en eieren. Het wordt vaak toegevoegd aan (veganistische) halvarine en bak- en braadproducten. Krijg je daar niet genoeg van binnen? Dan is een supplement een optie. In onze vitamine D gummies zit plantaardige vitamine D.

Pas op voor te weinig jodium

Als veganist kun je genoeg jodium binnenkrijgen, maar dan moet je wel brood eten met gejodeerd zout. Jodium zit namelijk in gejodeerd brood (veel biologisch brood is dat) en verder vooral in vis, eieren, zuivel en zeewier.

Zeker weten dat je genoeg vitamines binnenkrijgt als veganist?

Om gezond te leven moet je alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Wil je veganistisch gaan eten, dan moet je goed weten waar je op moet letten. Dat verschilt natuurlijk ook weer per persoon. De tips hierboven zijn dan ook niet volledig. Het beste is om bij een diëtist langs te gaan. Die kan je precies vertellen welke vitamines jij als veganist extra moet nemen.

De tips hierboven zijn geen medisch advies. Heb je vragen of klachten? Neem dan contact op met je huisarts of diëtist.


Geschreven door

Teun Blankena