SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Ashwagandha gevaarlijk? Dit is wat je moet weten

Je hoort steeds meer over ashwagandha. Een wondermiddel met zóveel voordelen dat de vraag soms eerder lijkt: waarom zou je het niet nemen? Maar er zijn ook andere verhalen over ashwagandha. Of ashwagandha gevaarlijk is, zochten we voor je uit. Spoiler: voor de meeste mensen is het gewoon veilig. Maar er zijn wat dingen waar je op moet letten.

Even kort: wat is ashwagandha precies?

Ashwagandha is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de Ayurveda, de traditionele Indiase gezondheidsleer. Het werd vooral gebruikt vanwege de mogelijke voordelen voor je algehele gezondheid. En vandaag de dag is ashwagandha ook steeds populairder als adaptogeen. Dat betekent dat het kan helpen tegen stress en je weerstand verhogen.

De mogelijke voordelen van ashwagandha

Ashwagandha wordt op dit moment uitvoerig onderzocht. De gezondheidsclaims zijn dan ook nog in afwachting van Europese toelating. Toch zijn er al wat voorzichtige resultaten van wetenschappelijke studies naar ashwagandha. Zo kan ashwagandha helpen bij:

  • stress
  • slaapproblemen
  • weinig energie

Bovendien kan ashwagandha je weerstand verhogen en er zijn aanwijzingen dat het je cognitieve functie verbetert.

Is ashwagandha veilig?

Er zijn ook mensen die die positieve effecten niet merken, maar juist een negatieve ervaring hebben met ashwagandha. Hoe kan dat dan, en is ashwagandha echt gevaarlijk? Over het algemeen wordt ashwagandha als veilig beschouwd. Maar daarbij moet je wel onthouden dat elk lichaam anders is en ook anders kan reageren op ashwagandha.

Wanneer is ashwagandha gevaarlijk voor mij?

Het begint allemaal bij de dosering. Neem niet meer dan op de verpakking staat, dan is de kans op bijwerkingen klein. Er zijn wel een aantal groepen mensen die uit voorzorg beter geen ashwagandha kunnen nemen. Laat het staan:
als je zwanger bent of borstvoeding geeft;
als je maag- of darmproblemen hebt;
als je lever- of schildklierprobelemen hebt.

Er zijn ook mensen die er allergisch voor zijn. Merk je dat je je niet goed voelt? Stop dan met ashwagandha en ga naar de huisarts.

Daarnaast kan ashwagandha invloed hebben op de werking van medicijnen. Gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst even met je arts of ashwagandha een goed idee is.

De bijwerkingen van ashwagandha

Naast de positieve effecten van ashwagandha is het onderzoek naar de bijwerkingen ook nog in volle gang. Tot nu toe lijkt het erop dat er alleen bijwerkingen zijn als je meer dan de voorgeschreven hoeveelheid ashwagandha neemt of als je allergisch bent. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Irritatie aan de slijmvliezen

Ashwagandha gevaarlijk? Over het algemeen niet

Ashwagandha is in principe dus gewoon een veilig supplement. Hou je aan de voorgeschreven hoeveelheid en de kans is groot dat je helemaal geen bijwerkingen hebt. Voel je je toch niet goed of twijfel je ergens over? Overleg dan met je huisarts.

Bronnen: Vitakruid, Orthokennis


Geschreven door

Dorine