SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Als vegan genoeg vitamine D binnenkrijgen? Zo fiks je dat!

Vegan vitamine D

Als de zon schijnt, denk je natuurlijk maar aan 1 ding: vitamine D! Nee, zonder gekheid: vitamine D is een belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft. En je krijgt het inderdaad onder andere van de zon. Maar in ons kikkerlandje schijnt die helaas niet altijd. Vooral in de winter slikken veel mensen daarom extra (dierlijke) vitamine D. Maar ook als vegan kun je die extra boost wel gebruiken. Hoe krijg je als vegan je vitamine D binnen?

Vitamine D van de zon

Het mooie van vitamine D is: je lichaam kan het zelf maken. Daar heeft het alleen maar zonlicht voor nodig.Ideaal zou je zeggen! Maar helaas is je lichaam geen 24-uursvitamine D-fabriek. En de zon schijnt ook niet altijd. In de winter bijvoorbeeld is er minder zonlicht en sommige mensen maken van nature minder vitamine D aan. Bijvoorbeeld oudere mensen of mensen met een donkerdere huid. Daarom nemen veel mensen extra vitamine D.

Waar worden vitamine D-supplementen van gemaakt?

Wij maken vitamine D aan met onze huid, maar dieren doen dat ook. En die vitamine D, daar maken ze dan supplementen van. De vitamine D in supplementen is vaak gemaakt van het vet uit schapenwol – lanoline.

Waar haal je als vegan vitamine D uit?

Schapenwol; dat is natuurlijk een dierlijk product. Maar gelukkig bestaat er ook een vegan alternatief. De dierlijke vitamine – die in onze eigen huid en die uit schapenwol – is vitamine D3. Maar: er bestaat ook een plantaardige vitamine D, en dat is vitamine D2. Dat zit in bijvoorbeeld paddenstoelen.

Het verschil tussen D2 en D3

Een uitkomst voor vegans zou je denken. Tenminste… Recent onderzoek heeft laten zien dat je vitamine D3 – de dierlijke variant dus – beter opneemt dan D2. Maar ook hier is een oplossing voor gevonden. Vitamine D3 kan ook gemaakt worden van korstmossen. En zo heb je dus een vegan vitamine D-supplement.

Moet je als vegan extra vitamine D nemen?

Als je een plantaardig dieet volgt, krijg je weinig vitamine D binnen via je eten. Het zit namelijk vooral in vette vis, eigeel en orgaanvlees. Daarom is het voor veel vegans verstandig om extra vitamine D te slikken. Dat kun je alleen in de wintermaanden doen, maar ook het hele jaar door.

Waar is vitamine D eigenlijk goed voor?

Vitamine D heb je nodig om calcium en fosfor op te kunnen nemen. En dat is weer belangrijk voor sterke botten en tanden. Maar vitamine D ondersteunt ook een goede werking van je spieren en je immuunsysteem. Met genoeg vitamine D in je lijf word je dus minder snel ziek en voel je je fitter. Onmisbaar dus, ook voor vegans!

 

Bronnen: Voedingscentrum, Veganisme.org, Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid, Living the Green Life

 


Geschreven door

Dorine