SUPER SALE - 1+1 - 2+2 - 3+3 - GRATIS!!!

Alles wat je moet weten over paddenstoelensupplementen: werking, bijwerkingen en soorten

Al zo lang er mensen op aarde zijn, eten ze paddenstoelen. Vanwege de heerlijke smaak natuurlijk. Maar ook vanwege de gezondheidseffecten die deze bijzondere schimmels hebben. Vooral in de Oosterse en Indiase geneeskunde gebruiken ze al eeuwen paddenstoelen en inmiddels heeft de Westerse wereld ze ook ontdekt. Daarom zijn er ook steeds meer supplementen met paddenstoelen. Maar wat zit er in zo’n paddenstoelensupplement en waar is het goed voor?

De medicinale werking van paddenstoelen

Paddenstoelen hebben van zichzelf veel gezondheidsvoordelen. Er zit weinig calorieën in, en juist veel voedingsstoffen die we heel goed kunnen gebruiken. Perfect dus, zou je zeggen. Veel gedegen onderzoek is er nog niet gedaan naar de precieze gezondheidseffecten. Onderzoekers zijn daar nog volop mee bezig. Maar het lijkt erop dat paddenstoelen veelbelovende effecten kunnen hebben op:

  • de ondersteuning van je immuunsysteem;
  • de bescherming tegen diabetes en hartziekten;
  • het remmen van ontstekingen;
  • het verminderen van angst- en depressieklachten;
  • een goede mentale gezondheid.

Naar al deze voordelen wordt nog meer onderzoek gedaan.

Paddenstoelen die in veel supplementen zitten

Er bestaan veel verschillende paddenstoelen, en net zoveel supplementen. Zo zijn er paddenstoelensupplementen met 1 soort paddenstoel. En er bestaan supplementen waarin verschillende soorten gecombineerd zijn. Veelvoorkomende medicinale paddenstoelensoorten en hun effecten zijn:

Shiitake

Een Japanse delicatesse die in heerlijke gerechten thuishoort. Daarnaast zit de Shiitake vol voedingsstoffen. Bijvoorbeeld beta-glucanen die belangrijk zijn bij het produceren van B- en T-cellen.

Lion’s Mane

Kan je nerve growth factor (NGF) ondersteunen – essentieel bij de groei en het behoud van neuronen in je hersenen. Meer lezen over de Lion’s Mane? Bekijk dan onze blog Lion’s Mane: alles over de werking van deze bijzondere paddenstoel.

Cordyceps

De cordyceps wordt al 2000 jaar in China gebruikt. Logisch, want deze paddenstoel is heel veelzijdig. Zo heeft de Cordyceps onder andere adaptogene eigenschappen.

Chaga

Uit Scandinavië. De Chaga groeit op een berkenboom en haalt daar zijn voedingsstoffen uit. Die zet hij weer om in andere stoffen, die weer nuttig voor ons zijn. De Chaga zit bijvoorbeeld vol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Turkey Tail

Oftewel het bekende elfenbankje. In de Chinese en Japanse geneeskunde wordt deze paddenstoel al eeuwenlang gebruikt. Bijvoorbeeld als immuunversterker.

White Button

De “gewone” champignon heeft ook meer gezondheidsvoordelen dan je misschien zou denken. Op dit moment lopen er veel onderzoeken naar de positieve effecten die de champignon heeft op met name het immuunsysteem.

Verschillende soorten paddenstoelensupplementen

In een paddenstoelensupplement zitten de extracten van verschillende paddenstoelen. Zo krijg je van elke individuele paddenstoel de meest bruikbare stoffen binnen. Er bestaan supplementen in de vorm van capsules, poeders, pillen, olie en gummies.

De veiligheid en bijwerkingen van paddenstoelensupplementen

De paddenstoelen hierboven zijn allemaal eetbaar. De kans is dus ook niet groot dat je er bijwerkingen van krijgt, tenzij je natuurlijk allergisch bent. Merk je dat je je niet goed voelt door het eten van een paddenstoelensupplement? Neem dan contact op met je huisarts.

Onze gummies zijn niet bedoeld om ziektes te genezen of diagnosticeren. En onze adviezen zijn geen medisch advies. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je onder behandeling van een arts? Vraag dan altijd je arts of diëtist om advies.

Bronnen: Everyday Health, Superfoods Online


Geschreven door

Dorine